Genoptræning

Hvornår, hvorfor og hvordan

Alle heste, som af den ene eller den anden årsag har været ude af arbejde i mere end 4-6 uger, skal genoptrænes. Det kan være efter en længere pause, når rytteren har holdt ferie eller hesten har haft en sygdomsperiode. Du skal også starte langsomt op, når den unge, utrænede hest skal i træning.

På Nørlund har vi følgende genoptræningsfaciliteter:

  • Skovveje
  • Hård træningsbane
  • Blød træningsbane
  • Ridehus

Vi tilbyder dig genoptræning af din hest efter sygdom, hvori der er iberegnet gratis dyrlægekontrol og scanning under genoptræningen.

Hvorfor er genoptræning nødvendig?

Korrekt genoptræning er alfa og omega for at få hesten tilbage i arbejde. Genoptræningen bør tilpasses den enkelte hests sygdom, behandlingsforløb og temperament.

Der er tre hovedformål med at genoptræne sin hest:

1. Forbedre og udvikle hestens koordinationsevne og balance

Hestens evne til at sætte benene "rigtigt" i forhold til hinanden skal trænes via indlæring. Herved øges hestens balance og bæring, mens risikoen for fejltråd og interferens, dvs. smedning eller strygning mindskes. Har hesten været ude af kontrolleret arbejde mindskes koordinationsevnen. Det er velkendt, at heste, som har været i svømmetræning, hvor benbevægelserne er meget afvigende fra motorikken i skridt/trav, kan bevæge sig anderledes i op til 14 dage efter svømmetræningen. At løbe rundt på en fold er motorisk set meget anderledes end at gå kontrolleret under rytter.

2. Forbedre hestens fysiske kondition

Er hesten ude af arbejde i mere end 4-5 uger, vil dens kondition hurtigt blive dårligere -den er kommet ud af form. Konditionen øges ved at:

  • Styrke hjertemuskulaturen og hjertets evne til at pumpe blodet rundt.
  • Forbedre lungefunktionen og iltoptagelsen.
  • Øge hæmoglobinindholdet i blodet/blodprocenten. Denne øges ved træning af hesten.
  • Øge blodgennemstrømningen og iltoptagelsen i muskulaturen.
  • Øge muskulaturens evne til at tåle et højere mælkesyreniveau under arbejde.
  • Øge vævsstyrken i led, ledbånd og sener i benene.

Disse forbedringer kan hesten ikke udvikle ved at gå på fold.

De første to punkter forbedres rimeligt hurtigt i løbet af genoptræningen.Det sidste punkt er derimod mere tidskrævende og mindst lige så vigtigt som resten, da hesten ellers let kan få en skade eller et tilbagefald i en gammel skade.

3. Genopbygge hestens styrke

Vævsstyrke vil sige seners, ledbrusks, ledbånds og -kapsels evne til at modstå belastning uden at gå i stykker. Nedsat vævsstyrke vil man finde i skadet væv, som er helet op, samt i resten af hesten efter en arbejdspause. Mange skader opstår specielt på unge heste på grund af for lav vævsstyrke i forhold det arbejde, som forlanges af hesten. En forbedring af styrken opnås bedst ved skridt lige ud på hårdt plant underlag, dvs. på sti og vej - og ikke i en blød ridehusbund, da dette belaster led og sener for meget. Belastningerne skal komme i små doser og mange gange i løbet af genoptræningen.

Hvordan genoptræner jeg min hest?

Varigheden og intensiteten af genoptræningen skal tilpasses efter årsagen til arbejdspausen. En skræddersyet genoptræningsplan drøftes med hospitalet. F.eks. vil genoptræningen af en hest med rygproblemer (Link til underside)tage sig noget anderledes ud end genoptræning efter ledsygdomme. 

Du kan kontakte os hvis:

  • Du er i tvivl om, hvordan din hest skal genoptrænes.
  • Hestens kondition ikke følger den forventede formkurve (ikke kommer 'i form').
  • Hesten bliver halt/uren under genoptræningen.
  • Hesten vægrer sig ved arbejdet. Husk, at der findes meget få ”dumme”, men mange småskadede heste!

Vær opmærksom på ømhed i ryg/sadelleje, da hestens muskulatur ændrer sig under genoptræning. Vær opmærksom på, at sadlen kan trænge til justering i takt med disse forandringer.