Medicinsk behandling

Gastroskopi og endoskopi

Har din hest hudproblemer, øjensygdomme, stofskiftelidelser, diarre, kronisk kolik, forskellige kræftformer eller infektioner forårsaget af virus eller bakterier, har den behov for medicinsk behandling. Til udredning af medicinske sygdomme råder vi over et tre meter langt endoskop (kikkert), som kan bruges til diagnosticering af mavesår og blæreproblemer samt lidelser i lunger og øvre luftveje.

Gastroskopi er en kikkertundersøgelse af mavesækken, som er nødvendigt for at stille diagnosen mavesår. Ved at kigge ned i hestens mave, kan vi få et overblik over omfanget og alvorsgraden af mavesår. På denne måde kan vi tilrettelægge den bedste behandling. Opfølgende gastroskopi giver mulighed for at følge hestens udvikling og forbedring. 

Vi undersøger rutinemæssigt luftposer og luftveje på kroniske hosteheste. Endoskopi af luftvejene er relevant i forbindelse med infektioner og ved mistanke om allergi. Kikkertundersøgelsen giver mulighed for at se forandringer i luftvejene og også at opsamle prøver til videre undersøgelse.  

Blodprofiler undersøges på vores eget laboratorium, så vi får hurtigt resultatet af blodprøver.

Ultralydsscanning af organer i bryst og bughule udføres og bruges ofte til udredning af kronisk syge patienter samt kolikheste. 

Vi oplever ofte heste med reproduktionssygdomme og de udgør en stor gruppe af de patienter, der modtager medicinsk behandling. Vi diagnosticerer disse lidelser ved gynækologiske undersøgelser, som kan omfatte ultralydsscanning, undersøgelse af  hormonspejl via blodprøver og vævsprøver (biopsi). Sædundersøgelser udføres desuden rutinemæssigt.