Halthedsundersøgelse

Et af vores specialer

Er din hest halt?

Døjer din hest med halthedslidelser, problemer med benstilling, nedsat præstationsevne, dårlig hornkvalitet eller hyppige tab af sko, undersøger vi årsagen, iværksætter en behandling og rådgiver dig, så du mindsker risikoen for at skaden vender tilbage eller forværres.

Vores faciliteter til udredning af halthed og ridemæssige problemer består af en mønstringsbane på såvel blød som på fast bund - både udendørs som indendørs samt mulighed for longering på blød og fast bund. Derudover har vi udendørs ridebane samt ridehus, hvor hesten kan ses i arbejde for bedre at vurdere dens problem. Vi har desuden mulighed for at afprøve hesten under kompetente ryttere.

Hvordan finder vi det syge område?

Hesten gås igennem for hævelser eller andre unormaliteter ved først at se på hesten og derefter at føle alle muskler, sener og led igennem. Herefter mønstres og longeres hesten og der foretages eventuelt en bøjeprøve, så vi kan identificere typen af halthed. Afslører det ikke årsagen, er vi nødt til at lægge lokal- og/eller ledbedøvelser og derved afsløre hvor årsagen til haltheden sidder. Du kan læse mere om halthedsundersøgelse.

Når det syge område er fundet ved den kliniske halthedsundersøgelse anvendes røntgen og ultralydsscanning til at finde den helt korrekte diagnose. En korrekt diagnose fører til mere effektiv behandling!

Når årsagen til haltheden er fundet, kan den medicinske eller kirurgiske behandling påbegyndes.
Eventuelle korrektioner af bevægelsen vil kunne ske løbende, så hoven beskæres i den rette balance - og skoen herefter får den rigtige facon og størrelse.

Herudover har nye kunsthornsprodukter på markedet åbnet muligheden for at hjælpe heste med dårlig hornkvalitet til at blive brugbare igen. Det sker ofte sammen med en vejledning i at ændre fodring og træning.
Helbredelse og helingstid - og i mange tilfælde også rekonvalescenstid - kan nedbringes, når problemerne løses til bunds i én arbejdsgang. Dette gøres bedst med et samarbejde hvor både smed og dyrlæge deltager - og hvor man kan anvende røntgen og andre hjælpemidler i arbejdet. Egen smed kan med fordel involveres - helt efter eget ønske.

Når hesten igen er rengående, er det tid for genoptræning. Læs vores anbefalinger vedrørende genoptræning. Hver hest får et skræddersyet genoptræningsprogram, da genoptræningen afhænger af lidelsen, hvor længe hesten har stået stille, behandlingsmåden, hestens hjemlige forhold, dens temperament og hvad den bruges til.

Halthed hos konkurrenceheste

Som alle konkurrenceryttere ved, er det yderst vigtigt, at hesten er fit for fight på konkurrencedagen. Via vores store engagement ved FEI-stævner, har vi meget erfaring i at undersøge årsagen til hestes halthed og hvad de kan behandles med uden at komme i konflikt med dopingbestemmelser.